Financiering van onderzoek naar repurposing van patentgeneesmiddelen
Het doen van klinisch onderzoek aan geneesmiddelen voor andere doeleinden, zoals zeldzame ziekten, kan heel kostbaar zijn als die middelen nog onder patent zijn. Voor het vaststellen van de rationale voor de behandeling met bestaande medicijnen moet de onderzoeker natuurlijk over voldoende van deze geneesmiddelen kunnen beschikken voor een klinisch onderzoek. Wanneer de fabrikant niet bereid is de geneesmiddelen goedkoper of om niet beschikbaar wil stellen, dient er extra financiering te komen. Daarvoor zijn er diverse opties.
- Het programma Goed Gebruik Geneesmiddel (GGG) van ZonMw kent de Open Ronde. Hierbij is het doel bestaande geneesmiddelen effectiever, veiliger en doelmatiger in te zetten op basis van een relevante vraag of probleem uit de praktijk. In deze regeling kunnen geneesmiddelen worden onderzocht voor groepen waar fabrikanten geen of zeer beperkt onderzoek naar doen, waaronder patiënten met zeldzame ziektes.
- Een bijdrage van individuele zorgverzekeraars. Sommige zorgverzekeraars hebben een organisatieonderdeel dat ook investeert in onderzoek die uiteindelijk leidt tot kosteneffectieve inzet van middelen, zoals CBusineZ, mede opgericht door zorgverzekeraar CZ, dat is gericht op zogenaamde zorgtransformaties.
- Een aanvraag bij TreatMeds, het regiebureau Dure medicijnen. Dit is opgericht door zorgverzekeraars om doelmatige inzet van dure geneesmiddelen te bevorderen.
- Een andere optie is een subsidie van BeNeFIT (Belgium-Nederlands Funding of International Trials) een samenwerkingsverband tussen het GGG-programma van ZonMw en de Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Het verstrekt financiering voor klinische onderzoeken die de effectiviteit vergelijkt van bestaande behandelingen die al in gebruik zijn bij een bepaalde indicatie in België en Nederland.
- Voor echt omvangrijke projecten met meerdere, internationale partners bestaat het IHI (Innovative Health Initiative). Deze subsidieregelingen zijn minder geschikt voor het uitzoeken van vragen over een enkel product of idee.
- ERDERA (European Rare Diseases Research Alliance), ten slotte, is een veelbelovend Europees fonds dat in 2024 is ontstaan uit een opwaardering van het al bestaande European Joint Program for Rare Diseases en EU-gelden.
Kijk ook eens op het FAST-Forum naar Funding Opportunities. Daar zie je ook de Drug Rediscovery call binnen het GGG programma speciaal voor repurposing